Elektronik Sigara Kullanımının Tehlikeleri: DNA Hasarı ve Akciğer Kanseri Riskleri

Elektronik Sigara Kullanımı DNA Hasarına ve Akciğer Kanserine Yol Açıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin çocuklar arasında kullanımının artmasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Karalezli, özellikle 13-15 yaş aralığındaki çocukların bu ürünleri bilinçsizce kullandığını ve bağımlılık yapıcı maddeleri soluduklarını belirtti. Elektronik sigaraların aslında masum olmadığını ve DNA hasarına ve akciğer kanserine neden olabileceğini vurguladı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Karalezli, elektronik sigaraların gençler arasında hızla yayıldığını ve zararsız sanıldığını ancak içerdikleri katkı maddeleri nedeniyle ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti. Karalezli, özellikle elektornik sigara likitlerinin renkli ve aromalı olmasının gençleri cezbettiğini ve içerdikleri nikotin veya diğer bağımlılık yapıcı maddelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Elektronik sigaraların arkasında geleneksel tütün endüstrisinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Karalezli, bu ürünlerin normal sigara fabrikalarının ürünleri olduğunu ve sigara satışlarının azalmasının ardından yeni pazar arayışlarına girdiklerini belirtti. Ayrıca ısıtılmış tütün ürünlerinin zararlarına da değinen Karalezli, bu ürünlerin de ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Denetim mekanizmalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Karalezli, ailelerin çocukları konusunda duyarlı olmaları gerektiğini ve elektronik sigara gibi zararlı ürünler hakkında farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda denetim çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?