Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer Hastalığına Yeni Bir Bakış: Prof. Dr. Konuk’tan Umut Verici Keşif

Milyonlarca insanı etkileyen ve henüz kesin bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığıyla mücadelede Türk bilim insanları umut verici bir adım attı. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, yürüttükleri çalışmada hastalığı tetikleyen önemli bir hücresel yolun keşfedildiğini ve bu sürecin durdurulabildiğini duyurdu.

Hücredeki “Toksik Protein” Üretimi Durduruldu

Prof. Dr. Konuk, doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak ile yaptıkları çalışmanın detaylarını paylaştı. Çalışma sonucunda Alzheimer’a neden olan amiloid plakların oluşumunu incelediklerini belirten Prof. Dr. Konuk, hücre zarındaki proteinlerin asitlik dengesini değiştirerek zehirli protein üretimini tetiklediğini ortaya koydu. Yapılan çalışma sonucunda bu süreci durdurmanın mümkün olduğu belirtildi.

Sıradaki Hedef: Doğal Tedavi Molekülleri Bulmak

Doğal yollarla bu mekanizmayı düzenleyecek tedaviler geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Konuk, “Amacımız, Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olacak bitkisel veya diğer organizmalardan elde edilecek ilaç moleküllerini bulmak. Bu sayede Alzheimer’a yakalanmadan önlenebileceğini umuyoruz.” dedi.

Genç Bilim İnsanlarına Tavsiyeler

Bu önemli keşifte sabrın ve azmin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Muhsin Konuk, genç bilim insanlarına sabırlı olmaları ve pes etmemeleri gerektiğini vurguladı. “Bu alanda başarılı olmak için sabır ve sürekli deneme gerekiyor. Bilim insanı olmanın getirdiği zevki başka hiçbir şeyle ölçemeyiz. Temel moleküler biyoloji ve genetik bilgisine sahip olanlar, laboratuvar deneyimine sahip olanlar büyük başarılar elde edebilir. Gelecekte bu alan çok önemli olacak.” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?