Üst solunum yolları enfeksiyonları arttı

İklim Değişikliği Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Artırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğine bağlı olarak mevsimsel döngülerin bozulduğunu ve solunum yolu enfeksiyonlarında küresel bir artış gözlendiğini belirtti. Solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Özlü, mevsimsel dönüşümlerde bu hastalıkların sıklığında artış yaşandığını belirtti.

Özlü, yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların sıklıkla ortaya çıktığını, kış aylarında ise solunum yolu enfeksiyonlarının daha fazla görüldüğünü söyledi. Ancak, iklim değişikliğinin etkisiyle bu denge bozulmaya başladı. Özellikle son yıllarda viral enfeksiyonlar ve zatürre gibi hastalıkların artış gösterdiğini belirtti.

SEMPTOMLAR ÖRTÜŞEBİLİR

Prof. Dr. Özlü, bahar aylarında alerjik hastalıklara bağlı semptomların arttığına dikkat çekerek, enfeksiyon ve alerji arasındaki farkı ayırt etmenin zor olabileceğini ifade etti. Hastaların öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi ortak semptomlara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

‘MEVSİMSEL DÖNGÜLER DEĞİŞTİ’

Özlü, viral enfeksiyon geçiren hastaların kısa sürede başka bir virüse yakalanabileceğini belirterek, Covid-19 başta olmak üzere farklı virüslere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalıkların sıklığında değişiklik yaşandığını belirtti.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAMIZ LAZIM’

Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine dikkat çekti. Hijyen kurallarına uyulması, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve grip aşılarının yaptırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?