1 Şubat 2025

ataşehir haber sitesi

ataşehir haber

Kadınlar mı çok konuşur erkekler mi? Bilimsel kanıtlandı

Kadınların daha çok konuştuğuna dair genel bir kanı var. Bilim insanları, bu algıyla dair bir araştırma yaptı. Kadınlar mı daha çok konuşur yoksa erkekler mi? İşte yanıtı

Kadınların daha çok konuştuğuna dair yaygın bir inanç uzun süredir dolaşıyor. Ancak yeni bir araştırma, bu algının ne kadar doğru olduğunu sorguladı. Arizona Üniversitesi’nden bilim insanları, 2.000’den fazla katılımcıyı inceleyerek erkeklerin mi yoksa kadınların mı daha fazla konuştuğunu belirlemeye çalıştı. Elde ettikleri verilere göre, erkekler günde ortalama 11.950 kelime kullanırken, kadınlar bu rakamı 13.349 kelimeyle aşıyor. Buna rağmen araştırmacılar, iki cinsiyet arasındaki farkın beklentiler kadar belirgin olmadığını vurguladı.

KADINLAR VE ERKEKLERDEN SES KAYDI ALINDI

Araştırma ekibi, “Kadınların erkeklerden daha konuşkan olduğu yaygın inancın sıklıkla olumsuz çağrışımlar içeren bir stereotip olduğunu” belirterek bu klişenin doğruluğunu incelemenin önemine değindi. Çalışmada 2.197 katılımcı, uyanık oldukları zamanlarda kısa ses kayıtları yapan bir cihazla izlenirken, toplamda 600.000’den fazla ses örneği elde edildi. Bu kayıtlar, transkripsiyon sürecinden geçirilip, her bireyin günlük kelime sayısı hesaplanarak değerlendirildi.

KATILIMCILAR GÜNDE 100 KELİMENİN ALTINDA KELİME KULLANDI

Araştırmadan, kadınların erkeklere göre günlük olarak yaklaşık 1.073 kelime fazla konuştuğunu gösterse de bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı konusunda belirsizlikler bulunuyor. Bazı katılımcılar günde 100 kelimenin altında konuşurken, diğerleri 120.000’den fazla kelime kullanabiliyor. Ortalama olarak uyanık geçirilen 16 saatlik bir gün düşünüldüğünde, bu süre zarfında yaklaşık 7.500 kelime ya da dakikada 125 kelime konuşuluyor.

KADINLAR VE ERKEKLER EŞİT ORANDA KONUŞUYOR

2007’de yapılan bir başka araştırma da ise erkekler ve kadınların günlük kelime kullanımında fark olmadığını her iki grubun da yaklaşık 16.000 kelime kullandığını ortaya koymuştu. Fakat bu çalışmanın örnekleminin sınırlı ve üniversite öğrencilerinden oluştuğu eleştirileri almıştı. Yeni çalışma, daha kapsamlı veriler sunuyor olsa da cinsiyete dayalı farklılıkların varlığını kesin olarak söylemek için ek araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu ima ediyor.

ARAŞTIRMALAR YETERSİZ

Bilim insanları, “Kadınlar ile erkeklerin günlük konuşma alışkanlıkları arasında pratik anlamda belirgin bir fark olup olmadığı konusunda hala bazı soru işaretleri bulunuyor” diyerek, bu konudaki uzun süredir yerleşik inancın deneysel olarak yeterince test edilmediğini ifade ediyor.

Yaklaşık yirmi yıl önce, Amerikalı nöropsikiyatrist Dr. Louann Brizendine, erkek ve kadın beyinleri arasındaki doğal farkların, kadınların daha fazla konuşmasına yol açtığını öne sürmüştü. Kendisinin “Kadın Beyni” adlı kitabında, kadınların beyinlerinin erkeklere göre konuşmaya daha fazla alan ayırdığını ve bunun gelişmekte olan erkek beyni üzerinde testosteronun etkileriyle bağlantılı olduğunu belirtmişti. Ayrıca, kadınların günde yaklaşık 20.000, erkeklerin ise 7.000 kelime kullandığı iddia edilmiş ancak bu rakamların somut akademik kaynaklardan ziyade kişisel gelişim kitaplarından alındığı sonradan ortaya çıkmıştı.

deneme